Згідно з правилами дорожнього руху, що діють в Україні, будь-який транспортний засіб обов’язково має бути укомплектований аптечкою. Якщо її в автомобілі немає, то згідно з пунктом 31.4.7 ПДР експлуатувати такий транспортний засіб заборонено. Відсутність засобів надання першої допомоги прирівнюється до пошкодження гальмівної системи або освітлювальних приладів тощо.

Дуже легко придбати таку аптечку, повністю укомплектовану, для пред’явлення дорожньому патрулю у разі перевірок. Але той факт, що Україна зараз є, чи не лідером за кількістю аварій у Європі, і що потрапити в ДТП можуть як лихачі, так і спокійні водії, які тільки можуть бути, змушує підійти до цього питання відповідально. Давайте розберемося, що має бути у складі аптечки відповідно до законодавства, і що важливого у ній можна додати.

Комплектація аптечки згідно із законами України

У 2018 році було прийнято новий стандарт аптечки, в якій для автомобілів місткістю до 9 осіб обов’язково має бути наявність таких рятувальних засобів:

  1. Кровозупинний джгут.
  2. Бінти різних розмірів, стерильні та ні.
  3. Кровоспинні серветки з хлоргексидином або його аналогами.
  4. Косинка та перев’язувальний пакет.
  5. Клапан для штучного дихання.
  6. Рукавички медичні.
  7. Термопокривало.
  8. Ножиці із закругленими краями.
  9. Пінцет.

Слід сказати, що цей склад аптечки набагато продуманіший, ніж попередній. Раніше в аптечку входили:

  1. Йод.
  2. Нітрогліцирин.
  3. Розчин новокаїну.
  4. Бінти.
  5. Джгут.
  6. Гіпотермічний контейнер.
  7. І так далі.

Зверніть увагу, що в аптечці нового зразка немає жодних ліків. Це зумовлено тим, що у будь-якої людини може бути алергічна реакція на фармацевтичні препарати, тому доукомплектовувати її слід водіям самим відповідно до своїх показників здоров’я. Нова аптечка розрахована виключно на надання першої допомоги у разі травм. При покупці обов’язково зверніть увагу на вид джгута, найкраще доповнити аптечку турнікетом, замість джгута Есмарха, або ще гіршого варіанту – шматка гумки, який часто кладуть в аптечку під виглядом кровоспинного засобу. Також варто додати препарати кардіологічної групи, антигістамінні, протизастудні, спазмолітики та знеболювальні.

Не варто ставитися до аптечки «» абияк», так як вона може врятувати життя вам, вашим близьким, або стороннім людям, які постраждали в ДТП на дорозі. Бережіть себе та збирайте аптечку правильно.

Знайдемо Ваш новий автомобіль прямо зараз

Ми підберемо кращу пропозицію по Вашим критеріям

Можливо Вам буде цікаво

Шукаєте автомобіль? Дивіться наші кейси підбору автомобілів в соцмережах