Сучасні автомобілі можуть оснащуватися інжектором або карбюратором – пристроями, призначеними для створення паливної суміші. Хоча обидва і мають схожий принцип роботи, але кількість автомобілів з інжекторним двигуном, швидко зростає з кожним днем. Однією з основних причин є склад вихлопних газів, які зобов’язані відповідати європейським стандартам, а карбюраторні двигуни не мають такої можливості, тому кількість таких автомобілів зменшується.

Принцип роботи інжекторного двигуна, його плюси

У двигунах даного типу паливо, камеру згоряння, надходить методом впорскування, яке здійснюється за допомогою форсунок, за рахунок чого забезпечується точне регулювання складу робочої суміші. За числом оборотів інжекторного двигуна слідкує спеціальний електронний пристрій (блок), за допомогою якого регулюється впорскування палива. Бензин витрачається більш економно, завдяки максимальній точності впорскування, і вихлопна система викидає шкідливі речовини у мінімальній кількості.

До переваг інжектора належать:

  • економічність;
  • легкість заводу машини в зимовий час;
  • збільшення потужності;
  • надійність.

Ламаються інжекторні двигуни набагато рідше, в порівнянні з карбюраторними, але відрізняються складнішою діагностикою, ремонтом.

Як працює карбюратор

На відміну від інжектора, в машинах з карбюратором, пальне не впорскується, а всмоктується за рахунок різниці в тиску у впускний колектор (паливна суміш готується всередині корпусу карбюратора).

У карбюраторі відсутні датчики, що виконують аналіз кількості обертів, що здійснюються двигуном, тому в камеру згоряння (на швидкості та на холостому ходу) надходить однакова кількість палива. Виходячи з цього, карбюратори нераціонально витрачають бензин, за рахунок чого вихлопну систему надходить більша кількість шкідливих речовин, також машини з карбюраторним двигуном вимагають попереднього прогріву в зимовий час, за рахунок того, що вони мають високу чутливість до перепаду температури. При цьому карбюратори відрізняються простим обслуговуванням, ремонтні роботи, якщо виникає така необхідність, за наявності знань та досвіду можна виконати в умовах домашнього гаража.

Вивчивши всі плюси та мінуси карбюратора та інжектора, вибір автомобіля з тією чи іншою системою, залежить від особистих уподобань, бюджету.

Знайдемо Ваш новий автомобіль прямо зараз

Ми підберемо кращу пропозицію по Вашим критеріям

Можливо Вам буде цікаво

Шукаєте автомобіль? Дивіться наші кейси підбору автомобілів в соцмережах