Як би вас не запевняв власник купленого вами автомобіля, що масло він міняв, найкраще перестрахуватися і все ж таки залити моторне масло заново, тим самим убезпечивши себе від можливих проблем.

Звичайно, досвідчені автолюбителі знають про автомобільні рідини все, і мають свій улюблений олійний бренд, а ось новачкам, обов’язково потрібно ретельно вивчити це питання. Давайте розберемося, які олії бувають, які є бренди і чим відрізняються ті чи інші види.

Найчастіше вибір цієї авто рідини викликає у власників транспортних засобів безліч питань та сумнівів. Він багато в чому залежить від різних факторів і умов.

Які бувають моторні олії

Головна класифікація цього виду автохімії за його складом. Отже, виділяють:

  1. Мінеральне масло – отримують безпосередньо із сирої нафти. Воно є сумішшю насичених фракцій вуглецю. Це найдешевший вид масла, який проте має цінні властивості. Така олія здатна створювати масляну плівку, відрізняється стабільністю і при додаванні присадок добре очищає двигун. Недоліком є ​​швидке збільшення в’язкості за мінусових температур, що веде до труднощів при запаленні.
  2. Напівсинтетична олія – ​​це суміш мінеральної та синтетичної олій (приблизно 50/50, або 30/70 тощо). Його властивості покращено порівняно з мінеральним. Це масло не так сильно і швидко загусне при знижених температурах, добре очищає двигун, відмінно виконує свою основну функцію зі змащення всіх вузлів двигуна автомобіля.
  3. Синтетична олія – відрізняється найбільшою вартістю, але й не тільки. Такий продукт вже мало чим нагадує стандартну мінеральну олію, в результаті довгої інноваційної обробки вона відрізняється навіть на молекулярному рівні. Головна перевага синтетичної олії полягає у високому індексі в’язкості, міцній стабільній масляній плівці, збільшеній термостійкості.

Крім походження та складу олію можна класифікувати за в’язкістю. Слід враховувати цей параметр при використанні олії у літній та зимовий період. Всі види такої продукції маркуються відповідно до сезонності, тому зимові види мають маркування з літерою «W» – 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W; тоді як літні – 20, 30, 40, 50, 60. Цифри позначають діапазон температур найбільш сприятливих при використанні. Також слід знати, що масла можуть містити присадки та додаткові елементи, які відіграють свою роль у їх властивостях.

Знайдемо Ваш новий автомобіль прямо зараз

Ми підберемо кращу пропозицію по Вашим критеріям

Можливо Вам буде цікаво

Шукаєте автомобіль? Дивіться наші кейси підбору автомобілів в соцмережах