Нерідко водії під час тяжкої дороги відпочивають в авто. Включений мотор дозволяє грубці прогрівати салон автомобіля, підвищуючи комфорт перебування в ньому. Силовий агрегат, який тривалий час працює на неодружених оборотах, може зашкодити автомобілю та здоров’ю людини.

Небезпека для людини

Не можна залишати машину з увімкненим мотором у закритому гаражі, тому що токсичні елементи, що знаходяться у вихлопних газах можуть не тільки завдати шкоди здоров’ю, а й стати причиною смерті. Також забороняється залишати автомобіль із працюючим двигуном поблизу будинків, у яких відчинені вікна. Гази мають властивості накопичуватися у приміщенні, і їх дуже складно вивітрювати.

Для пасажирів у салоні включений мотор також таїть небезпеку – при поганій вентиляції гази крізь мікротріщини в патрубках потрапляють у моторний відсік, а з нього в салон, що може спричинити головний біль, підвищення артеріального тиску та прискорене серцебиття.

Якщо існує необхідність прогрівати машину в положенні, тоді при роботі мотора на холостих оборотах, потрібно відкривати бічні вікна для провітрювання.

Шкода для силового агрегату

Неодружені обороти працюючого двигуна шкідливі не тільки для людини, але і для автомобіля. У старих машинах порушено функціонування системи охолодження силового агрегату та антифриз погано прокачується по всіх каналах, що призводить до перегріву двигуна. Навіть при частому включенні вентилятора обдува радіатора температура охолоджуючої рідини не знижується.

Також на неодружених оборотах масляний насос працює в половину потужності і недостатньо качає масло в основні робочі вузли двигуна. Недолік мастила призводить до того, що в деяких вузлах відбувається тертя, що призводить до швидкого зношування деталей.

У камерах згоряння відбуваються також негативні процеси. Без навантаження силового агрегату в камерах згоряння накопичується сажа, нагар та шкідливі компоненти з відпрацьованих газів, що призводить до почорніння свічкових контактів. На свічках губиться іскра. Частина палива, яке не згоріло через клапан, потрапляє у випускний відсік і коксуючись, забиває чорним нальотом осередку каталізатора.

Тривала робота автомобіля на холостих оборотах може стати причиною поломки нових карбюраторних двигунів.

Водії автомобіля завжди повинні пам’ятати правила безпеки як при водінні, так і під час стоянки.

Знайдемо Ваш новий автомобіль прямо зараз

Ми підберемо кращу пропозицію по Вашим критеріям

Можливо Вам буде цікаво

Шукаєте автомобіль? Дивіться наші кейси підбору автомобілів в соцмережах